Sila Ambil Perhatian! Minuman Tin Jenama Apple Fox Haram, Ada Kandungan ALK0H0L
Sila ambil perhatian!

Minuman tersebut bukanlah minuman berkarbonat seperti yang diiklankan oleh pihak-pihak tertentu, tetapi sebenarnya merupakan sejenis minuman beralk-ohol. Ramai yang salah anggap bahawa minuman Apple F-ox Ci-der merupakan minuman berkarbonat; tanpa melihat kepada senarai kandungan.Minuman ini amat terkenal di New Zealand dan dipromosikan oleh ‘pihak sana’ sebagai minuman beralk-ohol dengan kadar kandungan ar-ak sebanyak 4.5%. Sekalipun dikatakan sebagai bebas alk-ohol, minuman ini sebenarnya dihasilkan oleh kilang ar-ak Hein-eken, Malaysia.
Reka bentuk luar yang hampir sama dengan minuman berkar-bonat biasa yang lain menyebabkan ramai pengguna Muslim membeli minuman ini. Ditambah pula dengan jualan harga promosi menyebabkan ramai pengguna Muslim terutamanya membeli minuman ini tanpa melihat kepada senarai kandungan bahan."Ibu bapa please kawal anak-anak ya. ini bukan air gas biasa-biasa ini ar-ak"

"Sila berikan perhatian serius dan ingatan pada diri sendiri dan anak-anak.

Ada satu produk baru masuk Malaysia sebagai minuman berkarbonat iaitu APP-LE FOX CI-DER dan dijual di banyak outlet Seven 7 dan outlet lain.

Minuman ini sedang giat dibuat promosi oleh pelbagai pihak non muslim sebagai minuman menyegarkan dan membawa jenama Ap-ple F-ox yang terkenal di New Zealand.

Walaupun sebenarnya syarikat mereka jelas-jelas bagitahu di web masing2 bahawa ianya adalah alcoh-olic tapi ada yang promosi kat luar sebagai minuman berka-rbonat.

Di dalamnya tersebut dengan jelas ada 4.5% AB-V. Ar-ak. Kalau nanti mereka katakan alco-hol free pun, har-am diminum kerana ia dibuat oleh kilang a-rak Heineken."

2 peringatan di atas sedang berlegar di media sosial.

Semakan kami dapati bahawa produk ini telah mula dijual ke Malaysia sejak 2017 lagi.

Kami menyokong usaha penyebaran maklumat seperti ini memandangkan minuman seperti ini bebas dijual di mana-mana kedai serbaneka.

Atas keprihatinan yang sama kami sejak dulu lagi membangunkan jenama #AzzainMart sebagai sebuah halal mart yang tidak menjual produk-produk tidak halal mahupun syubhah.

Selain menjual produk makanan, kering, sejuk beku dan keperluan harian, kami fokus menjadi pemborong utama bagi produk-produk halalan thoyyiba.

Semoga pesanan ikhlas ini mendapat manfaatnya. Sama-sama saling ingat-mengingati.Untuk pengguna Muslim, hati-hati. Jangan sampai tersalah minum.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

No comments

Powered by Blogger.